Geschiedenis

Welkom ยป Geschiedenis

Oprichting

Kort na de bevrijding in mei 1945 werden er in Haren en Glimmen een drietal scoutinggroepen opgericht: Tecumseh, Harener Holt en de Quintusgroep.
In 1948 werd besloten tot een fusie van de drie groepen: de naam werd Tecumseh. De das werd die van Harener Holt (effen grijs).

In 1995 vierde Tecumseh het 50 jarige jubileum. Toen is ook het indianen logo aan de das toegevoegd. De allereerste huisvesting zou geweest zijn in een kelder van het Huis De Wolf aan de Rijksstraatweg. Later was de groep gehuisvest in een houten barak op de plaats waar nu de Beatrixlaan loopt. Vanwege de aanleg van de Beatrixlaan en de bouw van huizen daar, werd het clubgebouw meer naar de Rijksstraatweg toe verplaatst vlak achter het huidige Fina-tankstation. Daar heeft het gestaan tot in de jaren ’70 toen de huur werd opgezegd en het afgebroken moest worden. De groep heeft toen enkele jaren zonder gebouw gezeten, totdat alle scoutinggroepen gehuisvest werden op het “padvinderseiland” aan de Hoornse Dijk.

Op 5 juni 1975 werd de groep getroffen door een brand: het hele groepsgebouw brandde af met alle materialen erin. Dankzij diverse acties en subsidies kon er een nieuw gebouw (genaamd de Chilicote) geplaatst worden wat gebruikt werd tot 2016. Vanaf dat moment is de bouw van het huidige gebouw begonnen, dat op 24 juni 2017 officieel geopend is.

Tecumseh

De naam Tecumseh komt van het gelijknamige opperhoofd van de Amerikaanse indianenstam de Shawnee en leefde van 1768 tot 1813. Het grootste deel van zijn leven heeft in het teken gestaan van de strijd tegen de blanken. Die vestigden zich vaak in het gebied van de indianen zonder daar toestemming voor te vragen. Dit leidde vaak tot ruzies tussen de blanken in de indianen, waarbij de indianen meestal het onderspit dolven. De indianen waren het onderling ook vaak niet eens. De een wilde met rust gelaten worden, de ander wilde in het gebied van de voorouders blijven.
Ettelijke keren blijkt dat afspraken met de blanken niet nagekomen worden en de indianen steeds weer bedrogen worden. Tecumseh probeerde onder de indianen van de verschillende stammen een eenheid te bereiken om op die manier, met zijn allen, met de blanken te kunnen onderhandelen. Omdat de indianen onderling toch verdeeld blijven en sommigen gaan vechten, wordt Tecumseh op een gegeven moment gedwongen de gewapende strijd aan te gaan. Daarbij kiest hij in de Amerikaanse vrijheidsoorlog de kant van de Engelsen tegen de Amerikanen.
Hij komt om in oktober 1813 tijdens een veldslag bij de rivier de Thames in het zuidoosten van Ontario.